קול המוזיקה: כתבה ב nrg.com (מעריב)

שני עקרונות עומדים בבסיס הטיפול בנגינה הוליסטית: כל אחד יכול ואין צורך בכישרון. רינה יהושוע, פסיכותרפיסטית ומוזיקאית, פיתחה שיטה לטיפול בנגינה

  • ראיתי אנשים שלא יכלו לעשות צעד, אך יכלו לרקוד. ראיתי אנשים שלא יכלו להוציא הברה, אך יכלו לשיר". ברוח דברים אלו של הנוירולוג הנודע אוליבר סקס, שיטת רינה לנגינה הוליסטית (שירינ"ה) קובעת כי כל אדם יכול לנגן, גם אם אינו ארתור רובינשטיין וליצור מוזיקה גם אם אינו מוצרט. הסיפור הבא ממחיש זאת היטב: באחד הקונצרטים השנתיים של שירינ"ה תלמיד צעיר בן 8 שמע תלמיד אחר לנגינה הוליסטית אשר ניגן בנוסף לפסנתר גם בסקסופון. הילד התלהב מאוד מהכלי, ובקש מאימו ללמוד כלי נוסף. האם חששה שלימוד שני כלים במקביל עלול לפגוע בהתקדמותו המוזיקלית. אולם להפתעתה, התברר לה שעל פי השיטה לנגינה הוליסטית אין מניעה ללמוד כמה כלים בו זמנית. הילד אכן החל ללמוד סקסופון במקביל ללימודי הפסנתר. מיומנותו בשני כלים אלה התפתחה במקביל בצורה מרשימה ומקצועית בהדרכת מורתו לנגינה הוליסטית. לאחר כשנתיים, הילד היה במופע תופים והתלהב שוב מכלי נוסף. שוב פנתה האם המתלבטת למורה ושוב, חרף חששותיה, יעצה לה המורה לנגינה הוליסטית לאפשר לו כלי שלישי במקביל. כיום בן ה- 6  כבר בן 16 ומנגן בשלושה כלים באופן מקצועי בבית הספר תלמה ילין במגמת ג'אז. מוסר ההשכל: אם בגיל 12 אפשר לנגן ב-3 כלים אז כולנו יכולים לנגן לפחות בכלי אחד. אמונה יסודית זו מוכחת הלכה למעשה בשיטה. יוצרת השיטה היא רינה יהושע, פסיכותרפיסטית בעלת תואר m.a בתרפיה במוזיקה ((m.t-b.c מאוניברסיטת הנמן בארה"ב, פסנתרנית ומוזיקאית, בוגרת האקדמיה למוזיקה ובעלת תואר b.a במוזיקה, חינוך ופסיכולוגיה מאוניברסיטת ת"א. יהושע השתלמה גם בתחומים הוליסטיים ורוחניים והיא משתתפת במחקרים חלוציים בתחום השפעות המוזיקה על איכות
    החיים ופיתוח המוח. משנת 2000 היא מיישמת את העקרונות של  שירינ"ה, והתוצאות מדברות בעד עצמן.

    שירינ"ה מבוססת על שילוב של ידע ממספר דיסציפלינות - מוזיקה, דידקטיקה, מתודיקה של הוראת הנגינה, פסיכולוגיה הומניסטית, תפיסה הוליסטית, פסיכותרפיה הבעתית וטיפול במוזיקה. השיטה מבוססת על תיאוריות, מחקרים וממצאים מדעיים בתחומים אלה. בסיס זה יחד עם ניסיון הוראתי מצטבר של כ-20 שנה והחוויה האישית של יוצרת השיטה כתלמידה לנגינה בפסנתר יצרו את שירינ"ה, כפי שהיא כיום.

    שירינ"ה אינה מבוססת על תוכנית לימוד אחידה או קצב לימוד מוכתב מלמעלה המתווה מראש ערכים כמותיים (מה אמורים להספיק בכל שנה, הקצב הנדרש, היקפי התרגול וכדומה). השיטה דוגלת ביישום אישי ואינדיבידואלי המותאם במיוחד לכל תלמיד ותלמיד בהתאם לנטיות לבו.
    מפגשי הנגינה ההוליסטית מתחילים רק לאחר הערכה ראשונית מקיפה, המורכבת מניתוח רב ממדי מוטורי, רגשי, מנטאלי וכמובן מוזיקלי. על פי הערכה זו נקבעות ההמלצות לתוכנית הלימודים האישית, אופן הלימוד המומלץ, תדירות הלימוד, המורה המתאים ועוד.

    מפגשי הנגינה ההוליסטית מתאימים לכל אדם מגיל 3 עד 100. כל אחד יכול ללמוד לנגן. גם מי שאמרו לו שאין לו כישרון או שיש לו "שתי ידיים שמאליות" - זו אמרה של מי שאינו מכיר את שיטת הנגינה ההוליסטית. השיטה נותנת גם מענה לתלמידים עם צרכים מיוחדים כגון בעיות למידה, היפראקטיביים, בעלי קשיים מוטוריים, בעלי אפיונים אוטיסטים וכיו"ב. ההוראה לתלמידים אלה נעשית על ידי מורים לנגינה שהוכשרו במיוחד, והיא חפה מכל תיוג של הלומד "כמטופל". תדירות ומשך המפגש מותאמים על בסיס ההערכה הראשונית.
    מוזיקה מושלמת באיכות לכל בית!
    לשירינ"ה יתרונות הפרוסים על שלושת ממדי התפקוד שלנו: הממד המוטורי-גופני, הממד האמוציונאלי-רגשי והממד המנטאלי-קוגניטיבי. בממד המוטורי-גופני השיטה מפתחת קשר עין-יד, משפרת את המוטוריקה ואת הקואורדינציה. 

    בממד האמוציונאלי שירינ"ה מפתחת אינטליגנציה רגשית ומסייעת להעלאת הביטחון העצמי, המוטיבציה, הערך והדימוי העצמי. בממד המנטאלי תורמת השיטה להגברת יכולת הריכוז, חיזוק כוח הרצון, פיתוח יכולת ההתמדה, העלאת רמת ה-i.q, וטיפוח היצירתיות. סיפורו של נעם ממחיש היטב, כיצד ניתן להשיג תוצאות התנהגותיות וקוגניטיביות חסרות תקדים מילד היפראקטיבי ללא התערבות נוקשה חינוכית או טיפולית. נעם החל מפגשי נגינה הוליסטית בגיל 7 וניכר מיד שהוא ילד היפראקטיבי במיוחד. בשיעורים הראשונים טווח הקשב שלו היה קצר ביותר. כל כמה דקות קפץ מהכסא והתחבא מתחת הפסנתר כאילו נעלם. במהלך מפגשי הנגינה ההוליסטית טווח הריכוז שלו התארך ונמצאו דרכים יצירתיות ליצור עניין, וסיפוק צרכיו לתחרותיות על ידי התניית ביצוע מטלות נגינה בזמנים קצובים הניתנים למעקב על ידי הילד. השימוש בתגמולים היה כלי רב עזר למען השגת שיתוף הפעולה מהילד בשלבים הראשונים של לימוד הנגינה. השיעורים הפכו רגועים יותר. כיום נעם מתאמן לבד במשך השבוע, קורא תווים היטב ומשך השיעורים עמו התארך ל-45 דקות, תוך שיתוף פעולה מלא, ריכוז וקשב מצוינים.

    בימים אלו מסתיימים הליכי ההתאמה להכשרת מורים על ידי מפתחת השיטה. מורי שירינ"ה הנם ברמה גבוהה מבחינה מוזיקלית כנגנים. הכשרתם כוללת הקניית שיטות דידקטיות, אקספרסיביות, ושימוש בדרכי הוראה חדשניות ומגוונות. הלימודים כוללים גם פרקים נבחרים בפסיכולוגיה של הלמידה והתפתחות האדם.

    "אילו ניתן היה להמציא דרך לספק לכל בית ובית מוזיקה מושלמת באיכותה, מותאמת לכל מצב רוח, מתחילה ופוסקת ברצונו של כל אדם, אפשר היה לראות זאת כהשגת האושר האנושי" (אדוארד בלמי).
לרשימת מאמרים