אפקט מוצרט- מציאות או דימיון

האם קיים עדיין מישהו שלא שמע על אפקט מוצרט? האם ישנו הורה שאינו מכיר את קלטות הוידאו והדיסקים של 'בייבי מוצרט'? האם כל זה הנו פרי דמיונם של אנשי שיווק מקוריים במיוחד או שזו אכן תגלית מהפכנית עם שורשים מדעיים מוכחים ועלינו להסתער על המוצרים המיוחדים הנמכרים בחנויות בטרם יהיה מאוחר מדי?

  • גישותיהם של אנשים ובמיוחד דרכי חשיבתם על העולם הם תוצאה של ריקוד ושיר.
    ג'ון בלקינג

    מהו אפקט מוצרט?

    אפקט מוצרט מתייחס לאפקט של שיפור של כ-30% במבחני אינטליגנציה (i.q.) לאחר הקשבה של כ-10 דקות ליצירה של מוצרט. אפקט זה נמצא במחקר שנערך בקליפורניה שבארה"ב בשנת 1994 על ידי שני חוקרים-פסיכולוגית ופיסיקאי-francis rauscher & gordon shaw, אשר בזמנו התפרסם בשל השלכותיו בתקשורת העולמית כולה ועורר סערה בינלאומית יחד עם גל של ביקורות נגדיות.

    אורך הזמן שנמשך האפקט הוא 10 דקות בלבד. חוקרים נוספים שניסו לבצע רפליקציה של המחקר טוענים כי קיבלו תוצאות שונות מאשר תוצאות המחקר המקורי.

    הסבר תוצאות המחקר:

    המחקר בקליפורניה מצא כי הקשבה פסיבית למוסיקה של מוצרט במשך כ-10 דקות משפיעה על שיפור משמעותי בחלק מסוים של מבחן האינטליגנציה אם הוא נעשה מיד לאחר ההקשבה, שכן האפקט חולף לאחר כ-10 דקות.

    כלומר מדובר בתחום ספציפי בתחום ההיגיון המחשבתי הנקרא "יכולת מרחבית-טמפורלית" שרק בו חל השיפור האמור. כל יתר חלקי המבחן נותרו ללא שינוי.

    מהי יכולת מרחבית-טמפורלית?

    יכולת מרחבית-טמפורלית מתייחסת לאופרציות בעלי אוריינטציה מרחבית המתרחשות לאורך זמן או מושפעות מאלמנט הזמן של המשימה. חישבו למשל על צפייה מבעד לחלון של רכב נוסע. במצב זה אנו צופים במרחבים ומקומות אשר משתנים כל הזמן. זו אינה צפייה מרחבית סטטית. היא תלויה בגורם הזמן, כמו בסרט. התחומים וסוגי הפעולות המושפעים מיכולת זאת הם רבים ומתפרשים על כל תחומי חיינו.ובעצם בין אלה ניתן לכלול כל דבר הדורש הבנה של איך אובייקטים משתלבים יחד כפונקציה של מקום וזמן.

    להלן כמה דוגמאות לתחומים מן החיים הדורשים יכולת מרחבית-טמפורלית:

    משחק שח-מט
    פעילויות מוסיקליות שונות
    חשיבה מתמטית גבוהה
    התמצאות במרחב, ניווט והבנת מפות
    ארכיטקטורה
    עיצוב גרפי
    משחקי כדור

    להלן כמה דוגמאות לסוגי תפקודים קוגניטיביים (הנשלטים על ידי המוח), המושפעים מהיכולת המרחבית-טמפורלית:

    ריכוז וקשב
    קואורדינציה ושיווי משקל
    מוטוריקה (הנחוצה לדיבור, קריאה וכתיבה )
    אוריינטציה של זמן ומקום
    תהליך הסקת מסקנות
    חשיבה מופשטת
    דמיון

    מחקרי המשך:

    במחקר המשך שבוצע על ידי אותם חוקרים אשר גילו את האפקט, ראושר ושואו, השוו את קבוצת הסטודנטים שהקשיבו למוצרט עם קבוצת סטודנטים שהקשיבו למוסיקה עכשווית של פיליפ גלאס, עם קבוצה שהקשיבה למוסיקת טכנו בריטית, ועם קבוצה שישבה בדממה. רק אצל קבוצת הסטודנטים שהקשיבה למוצרט נתקבל האפקט. במחקרים אחרים נמצא אפקט דומה לאחר הקשבה למוסיקה של באך.

    החוקרים הסיקו שהאפקט מתקבל כתוצאה מהקשבה למוסיקה מורכבת וסימטרית, כמו במקרה של המוסיקה של מוצרט.

    אפקט מוצרט הצטייר בעקבות מחקרים אלה לתגלית מרשימה ומבטיחה. החיסרון שלו נראה בזמן הקצר שהאפקט משפיע. ההשערה הייתה שההשפעה היא לטווח קצר בלבד מכיוון שלא חל שינוי מבני במוחם של הסטודנטים, ולכן השינוי היה זמני בלבד. לשם בדיקת השערה זו בוצע מחקר נוסף והפעם לא הסתפקו בהקשבה פסיבית למוסיקה, שאינה יכולה להשפיע על עצם המבנה של המוח, אלה בלימוד אקטיבי של מוסיקה (נגינה ושירה). כמו כן מחקר זה נעשה עם ילדים בגיל 3 שבו המוח עדיין מתפתח, ולכן עדיין אפשר להשפיע על התפתחותו ועיצובו לטווח ארוך. ואכן, נמצא שבמבחני אינטליגנציה שנעשו לילדים במהלך חודשי הלימוד המוסיקלי רק תת מבחן אחד השתפר בצורה משמעותית, והוא – הרכבת פאזל. תוצאה זו התאימה להשערת החוקרים, שכן זהו החלק היחידי במבחן שדרש יכולת מרחבית-טמפורלית. בבדיקות תקופתיות שנעשו לאחר תקופת הלימוד, נמצא שהשיפור ביכולת שנגרם עקב לימודי המוסיקה נשאר לאורך זמן. מחקר זה הוא מחקר לטווח ארוך ויש לחכות שילדי המחקר יגדלו על מנת לראות אם האפקט נשאר עד לגיל בגרות.

    למחקרים אלה השלכות רבות על תחומי חיים רבים, ועל הבנתנו את התפתחות המוח, והדרכים שניתן להשפיע על התפתחותו. מחקרים אלה מעלים שאלות רבות בנושא חקר המוח, שעוד נותרו ללא מענה בשל הקושי הרב לחדור אל תוך מוחנו.

    ביקורות רבות נכתבו נגד המחקר של "אפקט מוצרט", ובעיקר על חוסר היכולת של חוקרים אחרים לבצע רפליקציה של המחקר. בסקירת ספרות מקיפה שערכתי, שבה נכללו מחקרים רבים בתחום חקר המוח שנעשו על ידי רופאים, פיסיקאים, כימאים, וביולוגים, מצאתי מחקרים רבים, אשר שונים במקצת האחד מרעהו, אך ממצאיהם מצביעים כולם על אותו הכיוון שעליו הצביעו החוקרים במחקר של "אפקט מוצרט".

    לכן, נראה כי ניתן להסיק ממכלול המחקר שנעשה בתחום עד היום כי הקשבה למוסיקה מורכבת וסימטרית (כמו המוסיקה של מוצרט ובאך) מגיל רך יכולה לפתח את יכולת החשיבה של הילד. כמו כן, השתתפות אקטיבית בפעילות מוסיקלית מהגיל המוקדם ביותר האפשרי מומלצת ביותר לפיתוח היכולות המרחביות-טמפורליות של הילד לטווח ארוך.

    ממחקרים נוספים אנו למדים על ההבדלים שנמצאו במוחותיהם של מוסיקאים ולא מוסיקאים, כאשר מוסיקאי מוגדר ברוב המחקרים כמי שלמד נגינה 3 שנים לפחות.

    לגבי שלל המוצרים הנמכרים כתוצרי לוואי של "אפקט מוצרט", יש לדעתי להתייחס אליהם כמוצרים שנועדו למטרות רווח, וככאלו בחלקם יעילים יותר ובחלקם יעילים פחות. מכיוון שמוצרים אלה אינם מזיקים, ניתן לרכשם על פי המלצות חברים ולנסות את יעילותם. אך יש לזכור כי גם המוסיקה המקורית (כמו מוסיקה קלאסית טובה) יעשו את העבודה, ואין תחליף ללימוד על ידי עשייה עצמית, משמע, הרבה פעילות מוסיקלית.

    הקשבה נעימה!
לרשימת מאמרים